RKC Waalwijk strijdt tegen pesten met maatschappelijk project Ieder1Gelijk

Ieder1Gelijk is hét project waarbij respect, (anti)discriminatie, zelfverdediging en pesten centraal staan. Elk najaar staat het project op het programma voor de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente Waalwijk en Loon op Zand. Zo ook in de klas van Fay (11). Zij is slachtoffer geweest van pestgedrag en doet via RKC Waalwijk in onderstaande video haar verhaal. 

Fay krijgt al op jonge leeftijd te maken met pesterijen. Regelmatig wordt zij buitengesloten, uitgelachen, uitgescholden en soms zelf fysiek gepest. Hierdoor voelde ze zich ontzettend verdrietig en onzeker. Met het project Ieder1Gelijk vanuit RKC Waalwijk werkt Fay hard aan haar zelfvertrouwen. Ze vind het belangrijk om haar verhaal te delen en wil daarmee ook de pesters laten beseffen wat voor impact het pestgedrag heeft. In gesprek met Dario van den Buijs verteld Fay wat het project haar leert hoe ze sterk kan staan voor zichzelf. Ze weet nu dat ze is wie ze is en dat niemand dat van haar kan afpakken.

Over het project Ieder1Gelijk
Tijdens het project Ieder1Gelijk komt Stichting Samen RKC gedurende een week in de deelnemende klas. Elke dag staat er één bepaald thema centraal dat op een interactieve manier en door middel van voorbeelden uit de voetbalwereld wordt besproken. Deze lessen worden gegeven door een medewerker van Stichting Samen RKC. Diegene neemt de eerste les ook een lespakketje mee dat speciaal ontworpen is voor het project Ieder1Gelijk.  

Naast de lessen in de klas gaan de deelnemende leerlingen ook een bezoek brengen aan RYU Waalwijk. Een allround sportschool die zich bezighoudt met vechtsporten en fitness. Tijdens dit bezoek krijgen de leerlingen les van een gediplomeerde trainer over zelfverdediging. De kinderen worden er bewust van gemaakt wat een bepaalde lichaamshouding met je doet en hoe jij jezelf kan verdedigen zonder dat het uitloopt tot een gevecht. Naast deze les gaan de kinderen ook aan de slag met samenwerkingsspellen om de groepsdynamiek in de klas te verhogen.

Sinds kort worden er ook aan eerstejaars van het Voortgezet Onderwijs lessen van Ieder1Gelijk gegeven. Deze zijn aangepast op het niveau van leerlingen. Het verschil met de basisschool is de diepgang op de onderwerpen, een andere manier van lesgeven en de leerlingen brengen geen bezoek aan RYU Waalwijk maar doen zelf rots en water oefeningen in de klas onder begeleiding van een medewerker van Stichting Samen RKC.