Community Champions

Community Champions is een maatschappelijk project van Stichting Samen RKC gericht op jongeren, waarbij ieder jaar nieuwe talenten worden gezocht die het verschil willen maken met een maatschappelijke diensttijd in hun eigen stad! Zij volgen een speciaal programma bij RKC Waalwijk. 

RKC Waalwijk en Tavenu gebruiken samen hun aantrekkingskracht en de sociale kracht van voetbal om jongeren te bereiken en te betrekken in een uniek op voetbal gebaseerd MDT-traject (Maatschappelijke DienstTijd). Onder de naam Community Champions krijgen jongeren de kans om niet alleen betrokken te zijn maar ook een ├ęchte ambassadeur te worden voor 'onze' club. Dit werkt motiverend maar ook zeker statusverhogend. Bovendien krijgen de deelnemende jongeren de gelegenheid om iets terug te doen voor hun eigen wijk of buurt.

Het project Community Champions bestaat gedeeltelijk uit een groepsproces, maar biedt voldoende ruimte voor een individueel (leer-)proces waarbij gekeken wordt naar de persoonlijke interesses en talenten van de individuele jongeren.

Hoe ziet het trainingsschema er uit?

De deelnemende jongeren zijn elke week in en rondom het stadion van RKC Waalwijk te vinden. Hier gaan ze met de volgende punten aan de slag:

  • Ze leren hoe sport/voetbal mensen kan motiveren en stimuleren.
  • Ze leren van topsporters welke stappen zij moesten maken om hun dromen te bereiken.
  • Ze gaan op zoek naar hun unieke talenten via workshops en trainingen.
  • Ze gaan aan de slag met vaardigheden zoals creativiteit, communiceren, innoveren en ondernemen.
  • Ze ervaren wat ze samen met hun club kunnen betekenen voor de wijk.
  • Ze leren wat er nodig is om een topprestatie neer te zetten.
  • Ze gaan aan de slag met digitale vaardigheden zoals communicatie, programmeren en met social media.
  • Ze leren dat sport zowel fysiek als mentaal bezig zijn is.

Al deze onderdelen moeten leiden tot topprestaties in hun eigen leven, maar ook in de wijk. De jongeren gaan zich inzetten bij de projecten van hun eigen club in de wijk. Denk daarbij aan het meedoen met wijktrainingen, het bedenken en organiseren van buurtactiviteiten en evenementen voor jong en oud of het deelnemen aan de jongerenraad die advies geeft aan de eigen voetbalclub.