Ieder1Gelijk

Het project waarbij Respect, (anti)discriminatie en pesten centraal staan. Elk najaar staat het project Ieder1Gelijk op het programma voor de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente Waalwijk. Docenten ontvangen aan het begin van het schooljaar een uitnodiging om deel te nemen aan dit project. Ieder1Gelijk ziet er als volgt uit: Stichting Samen RKC komt gedurende de hele week in de deelnemende klas. Elke dag staat er één bepaald thema centraal dat op een interactieve manier en door middel van voetbal voorbeelden wordt besproken. Deze lessen worden gegeven door een medewerker van Stichting Samen RKC, die de eerste les ook een lespakketje meeneemt speciaal ontworpen voor het project Ieder1Gelijk.  

Naast de lessen in de klas gaan de deelnemende leerlingen ook een bezoek brengen aan RYU Waalwijk. Een allround sportschool die zich bezighoudt met vechtsporten en fitness. Tijdens dit bezoek krijgen de leerlingen les van een gediplomeerde trainer over zelfverdediging. De kinderen worden er bewust van gemaakt wat een bepaalde lichaamshouding met je doet en hoe jij jezelf kan verdedigen zonder dat het uitloopt tot een gevecht. Naast deze les gaan de kinderen ook aan de slag met samenwerkingsspellen om de groepsdynamiek in de klas te verhogen.

Ook aan eerstejaars van het Voortgezet Onderwijs worden de lessen van Ieder1Gelijk gegeven. Deze zijn aangepast op het niveau van leerlingen. Het verschil met de basisschool is de diepgang op de onderwerpen, een andere manier van lesgeven en de leerlingen brengen geen bezoek aan RYU Waalwijk maar doen zelf rots en water oefeningen in de klas onder begeleiding van een medewerker van Stichting Samen RKC.

Doelen van het project

  • Bewustwording van de onderwerpen antidiscriminatie, pesten en respect
  • Bevorderen van gelijkheid en benadrukken van verschillen per individu
  • Verdrijven van discriminatie op scholen en sportvelden