Ieder1Gelijk

Ieder1Gelijk is hét project waarbij respect, (anti)discriminatie, zelfverdediging en pesten centraal staan. Elk najaar staat het project op het programma voor de groepen 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente Waalwijk en Loon op Zand. Docenten ontvangen aan het begin van het schooljaar een uitnodiging om deel te nemen aan dit project. Ieder1Gelijk ziet er als volgt uit: Stichting Samen RKC komt gedurende een week in de deelnemende klas. Elke dag staat er één bepaald thema centraal dat op een interactieve manier en door middel van voorbeelden uit de voetbalwereld wordt besproken. Deze lessen worden gegeven door een medewerker van Stichting Samen RKC. Diegene neemt de eerste les ook een lespakketje mee dat speciaal ontworpen is voor het project Ieder1Gelijk.  

Naast de lessen in de klas gaan de deelnemende leerlingen ook een bezoek brengen aan RYU Waalwijk. Een allround sportschool die zich bezighoudt met vechtsporten en fitness. Tijdens dit bezoek krijgen de leerlingen les van een gediplomeerde trainer over zelfverdediging. De kinderen worden er bewust van gemaakt wat een bepaalde lichaamshouding met je doet en hoe jij jezelf kan verdedigen zonder dat het uitloopt tot een gevecht. Naast deze les gaan de kinderen ook aan de slag met samenwerkingsspellen om de groepsdynamiek in de klas te verhogen.

Sinds kort worden er ook aan eerstejaars van het Voortgezet Onderwijs lessen van Ieder1Gelijk gegeven. Deze zijn aangepast op het niveau van leerlingen. Het verschil met de basisschool is de diepgang op de onderwerpen, een andere manier van lesgeven en de leerlingen brengen geen bezoek aan RYU Waalwijk maar doen zelf rots en water oefeningen in de klas onder begeleiding van een medewerker van Stichting Samen RKC.

Onderstaande info heeft betrekking op deelnemende leerlingen van het project Ieder1Gelijk:
Hieronder staan twee verschillende enquetes. De eerste enquete dient ingevuld te worden voorafgaand aan de deelname van het project Ieder1Gelijk. De tweede dient ingevuld te worden na de deelname hiervan. Zo kan Samen RKC meten wat voor impact het project heeft op de deelnemende leerlingen.

Doelen van het project

  • Bewustwording van de onderwerpen antidiscriminatie, pesten en respect
  • Bevorderen van gelijkheid en benadrukken van verschillen per individu
  • Verdrijven van discriminatie op scholen en sportvelden