Scoren voor Gezondheid

Scoren voor Gezondheid is een van de grootste projecten die Stichting Samen RKC organiseert. Het project richt zich op leerlingen uit groep 6 van basisscholen uit de gemeente Waalwijk en de gemeente Heusden. In het twaalf weken durende project, dat in samenwerking met de betrokken gemeentes, GGD Hart voor Brabant, buurtsportcoaches en regionale verenigingen gehouden wordt, gaan zij aan de slag met gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

Het project wordt afgetrapt met een kick-off filmpje in elke klas. In dit filmpje komen de personen voor die de leerlingen gedurende het project gaan zien. Ook krijgen de leerlingen in dit filmpje een korte samenvatting van wat zij gedurende het project allemaal gaan doen.

Scoren voor Gezondheid kalender
Om de betrokkenheid van ouders te vergroten is er sinds 2019 een Scoren voor Gezondheid kalender in het leven geroepen. Deze kalender krijgen alle leerlingen mee naar huis, zo kunnen ze samen met hun ouders de opdrachten uitvoeren die hierin staan. Ook kunnen zij feitjes over gezonde voeding en een gezonde leefstijl lezen in de kalender. Ouders zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl van het kind.

In de klas
Gedurende het project komen de GGD en Samen RKC in de klas om een voorlichting te geven over de schijf van vijf en gaan kinderen met Samen RKC op onderzoek uit in de supermarkt. Hier krijgen ze vragen over voeding en een uitleg over het in elkaar zetten van een voedzame en gezonde maaltijd. Ook komt er iemand van Samen RKC langs in de klas om samen met de leerlingen te bewegen. Dit gebeurt met behulp van de beweegbox, deze is samengesteld door Samen RKC. In de beweegbox zitten attributen waarmee verschillende spellen gespeeld kunnen worden. De uitleg van deze spellen zit ook in de beweegbox. Daarnaast zijn er ook uitlegfilmpjes gestuurd naar de leerkrachten.

Sportieve afsluiting
Om de twaalf weken af te sluiten komen alle deelnemende scholen naar RKC Waalwijk. Hier krijgen de leerlingen een sportieve ochtend/middag waar regionale verenigingen aanwezig zijn om leerlingen kennis te laten maken met hun sport. Ook zijn er grotere activiteiten zoals een stormbaan en een opblaasvoetbalveld waar de leerlingen gebruik van maken.