Scoor een Boek!

Het project Scoor een Boek! voert Samen RKC al twee seizoenen in samenwerking met Bibliotheek midden Brabant uit in de groepen 5 van basisscholen uit de gemeente Waalwijk, Heusden en Loon op Zand. Tijdens het project staat het lezen van boeken centraal. Het project wordt gestart middels  ‘de aftrap’ dit is het eerste moment dat Samen RKC en een medewerker van de bibliotheek in één van de deelnemende klassen komt. De leerlingen krijgen een leeskist in de klas waar allerlei verschillende boeken in zitten om te kunnen lezen. Tijdens de aftrap krijgen de leerlingen een filmpje te zien waarin Juriën Gaari, rechtsback van RKC Waalwijk, de hoofdrol speelt. In de dit filmpje worden de kinderen aangezet om te beginnen met boeken lezen. Voor elk gelezen boek mogen zij een voetbalsticker op de poster plakken die in de klas hangt. 

Na vier weken hebben we ‘de Rust’ van het project behaald. Tijdens ‘de Rust’ nemen Samen RKC en de bibliotheek weer een kijkje in één klas om de vooruitgang te bepalen. Ook krijgen de leerlingen het vervolg op het filmpje van ‘de Aftrap’ te zien. 

Na ‘de Rust’ gaan de leerlingen nog vier weken aan de slag met het lezen van boeken. Waarna ze het project sportief bij RKC Waalwijk komen afsluiten tijdens ‘het Fluitsignaal’ tijdens het project. Tijdens ‘het Fluitsignaal’ gaan de leerlingen met hun eigen groep verschillende sportieve spellen uitvoeren die ook iets te maken hebben met boeken. Aan het eind van de spelochtend wordt er bekend gemaakt hoeveel boeken de leerlingen in totaal met zijn alle hebben gelezen.

Het doel van het project

De leesvaardigheid en het begrijpend lezen van de leerlingen te verbeteren. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.