Scoor een Boek!

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Eén op de tien kinderen in Nederland verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Samen RKC wil dit probleem samen met Bibliotheek Midden-Brabant tackelen aan de hand van het project ‘Scoor een Boek!’. Een sportief leesproject voor kinderen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs.

Kinderen uit de gemeente Waalwijk, Heusden en Loon op Zand worden uitgedaagd om tien weken lang zoveel mogelijk boeken te lezen. Het project is, naast lezen, een combinatie van sport en amusement, wat voor extra motivatie zorgt bij leerlingen. Het doel van het project is het aanwakkeren van het enthousiasme voor het lezen van boeken. 

De Aftrap
Het project is op dezelfde manier opgezet als een voetbalwedstrijd; met de aftrap, de rust en het fluitsignaal. Tijdens 'De Aftrap' ontvangt iedere klas van een leesconsulent een grote selectie boeken en een scoreposter met een stapel voetbalstickers. Eén van de deelnemende klassen heeft extra geluk, want daar komt mascotte RiKCy langs om het project samen af te trappen.

De Rust
Tijdens 'De Rust' van het project is het helemaal feest, want dan zijn er verschillende RKC-spelers die een kijkje komen nemen in de deelnemende klassen. Samen maken ze dan de tussenstand van het aantal gescoorde boeken op. 

Het Fluitsignaal
Na 'De Rust' gaan de leerlingen nog vier weken aan de slag met het lezen van boeken, waarna ze het project sportief komen afsluiten tijdens 'Het Fluitsignaal' bij RKC Waalwijk. 'Het Fluitsignaal’ is een sportieve afsluiting, waarbij de leerlingen met hun eigen klas sportieve spellen uitvoeren. Aan het eind van de spelochtend wordt er bekendgemaakt welke klas de meeste boeken heeft gelezen en hoeveel boeken alle deelnemende klassen in totaal gelezen hebben.

Scoor een Boek! in beeld:

Het doel van het project

De leesvaardigheid en het begrijpend lezen van de leerlingen verbeteren. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Scoor een Boek! is een landelijk project dat jaarlijks terugkomt. Zo lazen tijdens de vorige edities bijna 200 deelnemende scholen gezamenlijk meer dan 50.000 boeken.