Ervaringsdeskundigen inspireren jongeren van de Walewyc en het Mollercollege

Op maandag 15 april vond een indrukwekkende middag plaats waarbij RKC Waalwijk en PI Vught de handen ineensloegen. In Theater De Leest werden belangrijke levenslessen gedeeld door verschillende ex-gedetinteerden een ex-verslaafde én RKC Waalwijk-aanvoerder Michiel Kramer met ruim 300 jongeren. Zo waren de tweedejaars van de Walewyc en het Mollercollege aanwezig tijdens deze interessante sessie. Deze middag was een aanvulling op het project Ieder1Gelijk, wat de maatschappelijke tak van RKC Waalwijk uitvoert op achttien scholen in de regio. Het project richt zich op het voorkomen van pesten en discriminatie en het respectvol omgaan met elkaar.

Michiel Kramer trapte af en vertelde openhartig over de kleine keuzes met grote gevolgen, zoals zijn beslissing om tijdens een rustperiode bij Feyenoord een broodje kroket te eten. Een keuze waar hij tot op de dag van vandaag nog aan herinnerd wordt, onder andere wanneer hij rustig met zijn vrienden uit eten is. De aanvoerder van RKC Waalwijk sprak vol reflectie over deze momenten waarop hij dingen heeft gedaan zonder er bewust mee bezig te zijn. Daarnaast vertelde hij ook dat er veel keuzes positief zijn uitgepakt waardoor hij een mooie carriere heeft. Hij benadrukte de invloed van onbewuste beslissingen en hoe deze zowel positief als negatief kunnen uitpakken in de voetbalwereld, maar ook daarbuiten.

Vervolgens deelden meerdere ervaringsdeskundigen hun indrukwekkende ervaringen. Bijvoorbeeld Osman, die twintig jaar verslaafd was en alles verloor, helpt nu anderen in hun strijd tegen drugs. Maurice sprak over de verdovende werking van drugs die hem hielpen pijn te ontvluchten. Ook Anthony, wiens leven getekend werd door gevangenisstraffen en bedreigingen, deelde zijn verhaal om de aanwezige jongeren duidelijk te maken welke invloed een keuze kan hebben. Tot slot vertelde Wilbert dat hij zich binnen de gevangenis veilig voelde en hij dit in de buitenwereld miste. Al met al was dit een bijzondere middag voor alle aanwezigen waarop duidelijk werd op welke manier (onbewuste) keuzes een grote impact kunnen hebben. De ervaringen die gedeeld zijn door Michiel Kramer en de ervaringsdeskundigen onderstrepen dat bewustzijn rondom het maken van keuzes van grote waarde kan zijn. Ze lieten de jongeren zien dat het niet alleen gaat om de grote beslissingen, maar juist ook om de kleine dagelijkse keuzes die we maken.