In the spotlights: Community Champions

Het maatschappelijke project Community Champions zal ook de komende drie jaar nog plaatsvinden bij RKC Waalwijk. In dit artikel kijken we terug op de eerste vier edities van het project en kijken we vooruit naar de komende drie jaar.

Voor het eerst in de geschiedenis van het voetbal werd er in 2021 samen met zeven andere Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) uit het hele land een gezamenlijke projectaanvraag ingediend: het Community Champions programma. In november 2021 werd de aanvraag goedgekeurd, waarmee het startschot werd gegeven voor dit mooie initiatief.

Opbouw project
In samenwerking met jongerencentrum de Tavenu is er invulling gegeven aan een tweejarig traject, bestaande uit vier fases van 16 weken in de regio Waalwijk. Deelnemers besteden elke week vijf uur aan hun persoonlijke ontwikkeling, waarbij ze de kans krijgen om hun eigen talenten te ontdekken en te benutten. Het traject omvat het organiseren van buurtbijdrages, het volgen van diverse workshops - van sportief tot creatief – en het verkennen van de bedrijfswereld door middel van bedrijfsbezoeken. Dit alles wordt verrijkt met uitwisselingen met andere BVO's, waardoor de deelnemers ook met jongeren uit een andere regio in contact komen.

Eerste editie
Na een voorbereidingsperiode van twee maanden ging in januari 2022 het project officieel van start met een enthousiaste groep van 21 jongeren. Deze pioniers van het programma namen deel aan diverse activiteiten, waaronder een DJ workshop voor de muzikaal ingestelde Altan en voor Hugo een keeperstraining door niemand minder dan onze Bart Tinus. Als groep ondernamen ze een reis naar Arnhem voor een regionale uitwisseling met andere clubs zoals Vitesse en FC Emmen. Aan het eind van de eerste fase is er bovendien een bezoek gebracht aan de KNVB campus in Zeist.

Uitbreiding bij tweede editie
De geslaagde eerste editie van het Community Champions-programma zorgde in de tweede periode voor een uitbreiding naar 40 deelnemers. Er werd een nieuwe samenwerking gevonden met Walewyc, wat deelnemers de unieke kans bood hun profielwerkstuk te koppelen aan het project. Daarnaast versterkte Stichting Move het programma met presentaties die de jongeren hielpen hun verborgen talenten te ontdekken en te benutten. Dit ging hand in hand met de praktische toepassing van deze vaardigheden; de jongeren organiseerden niet alleen een pre-carnavalsfeest maar ook een voetbaltoernooi, waarmee ze hun organisatorische vaardigheden in de praktijk brachten en tegelijkertijd bijdroegen aan de lokale gemeenschap. De workshops van deze editie waren bedacht om de jongeren zowel fysiek als mentaal te stimuleren en uit te dagen. Van een escaperoom die de dynamiek binnen de groep en de reacties op stress testte, tot een bootcamp die de jongeren uitnodigde om hun grenzen te verleggen.

Verschillende samenwerkingen
Het succes van de eerdere edities zorgde voor bekendheid bij andere middelbare scholen in de regio. Bij de derde editie sloot ook het Dr. Mollercollege zich aan bij het Community Champions project. Net als bij de tweede editie konden deelnemers hun profielwerkstuk weer koppelen aan hun deelname. De interesse was zo groot dat er selectiegesprekken nodig waren om het aantal van 60 naar 44 enthousiaste deelnemers te brengen. Om de jongeren nog beter uit te rusten voor hun toekomstige carrières, werd WerkTalent ingeschakeld voor het verzorgen van een praktische workshop over CV-opbouw en sollicitatievaardigheden. Daarnaast zijn er diverse activiteiten georganiseerd die zowel de creativiteit als de gemeenschapszin van de jongeren bevorderden, zoals het maken van smoothies voor ouderen en het organiseren van een sportdag voor de KidsClub. Het project werd afgesloten met een bezoek aan het Olympisch Stadion in Amsterdam, waarbij wij samenkwamen met deelnemers van clubs zoals Cambuur, FC Twente, Vitesse, FC Emmen, Sparta, Excelsior en De Graafschap.

Groei zet voort
In de vierde editie van Community Champions, die momenteel loopt, zet de dynamiek van groei en ontwikkeling die in de voorgaande rondes is ingezet, onverminderd door. Terwijl de jongeren zich blijven inzetten en hun vaardigheden verder ontwikkelen, breidt het netwerk zich uit. Inmiddels zijn er ook twee clubs dichter bij huis gestart met het Community Champions-traject, namelijk NAC Breda en Willem II. In deze editie zal Stichting Samen RKC met hen de uitwisseling en interactie opzoeken, wat de deelnemers nieuwe perspectieven en mogelijkheden zal bieden.

Opmerkelijk succes
Reflecterend op de voortgang en successen van Community Champions vanaf de oprichting tot de huidige vierde editie, is het duidelijk dat het project een opmerkelijk succes is geworden. Het heeft niet alleen jongeren in Waalwijk geholpen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen, maar het heeft ook een stevig fundament gelegd voor toekomstige groei en uitbreiding. Projectleider en jongerenwerker Teun Hoefs vat het treffend samen: “Ik ben blij om te zien dat het project een mooie groei heeft doorgemaakt en dat we nu een vaste basis hebben voor nog veel meer edities. RKC noemt zichzelf een ontwikkelclub, daar zijn wij tijdens ons traject ook mee bezig en dit sluit aan op hoe de club zich uit.” Dit gevoel van vooruitgang en zelfrealisatie wordt gedeeld door de deelnemers zelf. Een van die deelnemers is Hugo, hij zegt: “Ik heb er veel van geleerd. Ik weet nu beter waar ik goed in ben en kan daardoor makkelijker vervolgstappen zetten’’.

Toekomstbeeld
De afgelopen jaren is er dus een mooi fundament gebouwd om de komende jaren op verder te kunnen bouwen. Er zijn verschillende doelen gesteld voor de komende edities. Hoefs: ''We willen met het project in totaal 240 jongeren bereiken de komende drie jaar. Hierbij gaan we werken met vier verschillende fases. Tijdens fase 1 ligt de focus op een zelfbeeld creëren en het stellen van persoonlijke ontwikkeldoelen, bij fase 2 moeten de jongeren aan de hand van onder andere workshops gaan ontdekken waar hun interesses liggen, fase 3 is bedoelt om het het bedrijfsleven in verschillende branches te gaan ontdekken en zo het netwerk verder uit te breiden en bij fase 4 staan de competenties ontwikkeling en het organiseren centraal.'' Deze vier verschillende fases moeten ervoor zorgen dat jongeren door deelname aan het project een flinke vooruitgang hebben geboekt. Hoefs heeft zin om met de jongeren aan de slag te gaan: ''Ik heb erg veel zin in de komende edities en kijk ernaar uit om met de jongeren aan de slag te gaan''.