Zes Brabantse betaald voetbalorganisaties gaan samenwerken voor maatschappelijke impact

FC Den Bosch, FC Eindhoven, NAC Breda, PSV Eindhoven, RKC Waalwijk en TOP Oss starten gezamenlijk met de concepten Old Stars (Walking Football) en Street League (straatvoetbalcompetitie). De Brabantse betaalde voetbalorganisaties (BVO’s) worden hierbij ondersteund door de Eredivisie CV. Er is een gezamenlijke ambitie om achter en voor de schermen meer samen op te trekken als het gaat om gedeelde maatschappelijke thema’s.

De samenwerking is op initiatief van BrabantSport, dat de komende twee jaar vanuit het BrabantSport Fonds, investeert in deze samenwerking. De Brabantse samenwerking heeft als hoofddoel kinderen en senioren aan te zetten tot (meer) bewegen, bewust te laten worden van een gezonde leefstijl en het sociale (wenselijke) aspect te stimuleren.

Voetbalclubs zijn een belangrijk onderdeel van de samenleving en hebben een unieke positie om te verbinden. De kennis uit de sport op het terrein van bijvoorbeeld talentontwikkeling of coaching, kan worden toegepast op de directe omgeving. Via de profclubs kan bewegen voor alle doelgroepen toegankelijker worden gemaakt. Vanuit de daadkracht, de energie en de uitstraling van topsportclubs en profvoetballers, kan door de foundations op een inspirerende manier worden gebruikt in een effectieve aanpak voor persoonlijke en collectieve ontwikkeling.

MVO-collectief

Het Brabantse samenwerkingscollectief wil in de provincie een zo groot mogelijke maatschappelijke impact creëren. Van concurrentie is geen sprake. De clubs hebben dezelfde MVO-ambities om inwoners van Brabant fysiek, mentaal en sociaal te versterken. Zij organiseren de projecten in hun eigen achterland en zien elkaar als collega’s met een gezamenlijke, maatschappelijke Brabantse ambitie. Door projecten op een vergelijkbare manier op te zetten en elkaar hierin te ondersteunen, wordt meer slagkracht gegenereerd. Een aantal foundations is pas recent opgericht. Zij kunnen leren van de foundations die al langer actief zijn. De eerste gemeenschappelijke projecten zijn Old Stars/Walking Football en de Street Leagues.