Samen ‘scoren’ 23 basisschoolklassen uit Waalwijk, Loon op Zand en Heusden 3482 boeken

Waalwijk– Aangemoedigd door RKC Waalwijk-voetballers lazen 23 bassischoolklassen binnen 9 weken samen meer dan 3482 boeken. Dat werd op dinsdag 11 april bekend gemaakt tijdens de sportieve afsluiting van het bijzondere leesproject Scoor een boek! bij het stadion van RKC Waalwijk. Het project is opgezet door de Bibliotheek Midden-Brabant, Bibliotheek Heusden en Samen RKC. Zij daagden de bassischoolleerlingen van de gemeente Waalwijk, Loon op Zand en Heusden uit om met hun klas zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.

Leerlingen scoren boeken

Scoor een Boek! is een leesproject voor groep 5 van de basisschool en is opgezet als een voetbalwedstrijd. Bij De Aftrap in week 1 bezochten lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek Midden-Brabant & Heusden alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken. Ze daagden de leerlingen uit om in de 9 weken daarna zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Voor elk gelezen boek plakten de leerlingen stickers op een scoreposter. Op de helft van het project (‘De Rust’) kwamen er verschillende RKC Waalwijk-spelers langs in de klas om te kijken hoe het tot nu toe ging. En vandaag kwamen de kinderen samen voor de afsluiting, ook wel het ‘Het Fluitsignaal’ genoemd. In drie rondes namen 23 klassen het tegen elkaar op bij allerlei verschillende spellen.

Sportief lezen

Naast alle sportieve activiteiten werd ook de eindscore bekend gemaakt. De 23 klassen lazen samen 3482 boeken. Dat is gemiddeld 129 boeken per groep. Wat maakt dit leesproject zo uniek? De combinatie van voetbal, leesplezier en bewegen. Ellen Maas van SamenRKC: “De kracht van dit project is dat we de spelers, de mascotte en RKC Waalwijk inzetten om kinderen aan het lezen te krijgen.”

Leerkracht Marijke Huting van de Juliana van Stolbergschool  in Waalwijk vindt het leesproject een succes: “Het hoogtepunt was toch echt toen RKC Waalwijk-speler Pelle Clement langs kwam in de klas. Dat vonden de kinderen zo bijzonder, dat motiveerde ze echt. Maar ik merk ook dat het stickers plakken én de kist met gloednieuwe boeken de kinderen aan het lezen bracht. We zien de laatste jaren dat kinderen steeds minder lezen, terwijl het zo belangrijk is. Niet alleen dat je begrijpt was je leest, maar ook de hele beleving van een boek. Daarom vind ik het supergoed dat de Bibliotheek en Samen RKC het leesplezier zo weer aanwakkeren.”

Leren dat lezen leuk kan zijn

Een mooi succesverhaal komt van Lana (8) uit groep 4/5 van de Juliana Stolbergschool. Ze vertelt honderduit over de boeken die ze heeft gelezen met als favoriet ‘Hier waak ik’ van Chris Winsemius. Of ze hierna meer gaat lezen? “Ja, want ik heb nu gemerkt dat ik er bij een écht leuk boek helemaal in kan zitten. En dat had ik eerst nooit. Dus nu vind ik het een stuk leuker.”