RKC / W.S.C. Old Stars op bezoek bij PI Vught voor Walking Football toernooi

Afgelopen vrijdag was een bijzondere dag voor de Old Stars van RKC Waalwijk en W.S.C.. Zij waren namelijk uitgenodigd voor een Walking Football toernooi in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught. Aan het toernooi namen ook twee teams van FC Den Bosch en een team van VV Helvoirt deel. Daarnaast was er een team met gedetineerden en een team met personeel van PI Vught.

Het is nog vroeg wanneer de RKC / W.S.C. Old Stars, uiteraard volledig in clubkostuum, arriveren bij de bekende blauwe deuren in Vught. Er staat hen vandaag iets unieks te wachten. Ze krijgen namelijk een kijkje achter de gesloten deuren van de PI en mogen hier ook nog een balletje trappen. Nadat de Old Stars de strenge veiligheidscontrole om binnen te komen doorstaan hebben, maken ze binnen kennis met Jeroen (op de foto hieronder de man met het rode shirt), Sportinstructeur bij PI Vught. Hij gaat de mannen vandaag rondleiden en coachen. En dit neemt hij maar al te serieus. Hij heeft vandaag maar een doel, en dat is de RKC / W.S.C. Old Stars naar de eerste plek leiden. In dit doel kan iedereen uit het team zich goed vinden.

Toernooiopzet
Het toernooi wordt gespeeld in twee poules van drie teams. Degene die eerste in de poule eindigen, nemen het tegen elkaar op in de grote finale. De teams die tweede worden spelen een verliezersfinale en de teams die derde worden spelen een wedstrijd om de vijfde en zesde plek. Het toernooi is een initiatief van Maurice (de man rechtsonder op de foto hierboven), Opleidingsfunctionaris in de PI Vught. Hij is op dit moment aan het afstuderen voor de Associate Degree (AD)-fase van de opleiding social work. De afstudeermodule heet ‘signaleren, profileren en projectmatig werken’, waarbij je binnen je organisatie een event dient te organiseren wat extern gericht is: ‘’Het signaal ‘vergrijzing in detentie’ in combinatie met mijn verleden als sportinstructeur heeft mij doen besluiten een Walking Football toernooi op te zetten. Dit in combinatie met Talking Football (een sportquiz met multiple choice vragen), wat in handen lag van mijn collega en medestudent Mandy. Op deze wijze heeft het allereerste Walking-/Talking Football event gestalte gekregen in de PI Vught'', vertelt Maurice.

Ouderen in beweging
Het doel van het toernooi is volgens Maurice heel duidelijk: ‘’Ik denk dat het heel belangrijk is dat er zoiets georganiseerd wordt. Het is namelijk lastig om de oudere doelgroep in beweging te houden, en al helemaal als het om gedetineerden gaat. Dit hangt nauw samen met de huidige infrastructuur en werkwijze in het gevangeniswezen. Het toernooi biedt alle deelnemers de kans om lekker te bewegen. Daarnaast is het voor de deelnemers van buitenaf natuurlijk ook een unieke kans om een keer een kijkje te nemen in de PI. Aan het enthousiasme bij iedereen zie je dat dit goed ontvangen wordt. Iedereen komt hier met een lach op zijn gezicht naartoe. Daar doe je het uiteindelijk allemaal voor. Het weer vandaag is goed en de opkomst is groot. We hebben dus alle ingrediënten voor een gezellige en sportieve ochtend.’’

Vol voor de winst
Na een korte warming-up is het voor de RKC / W.S.C. Old Stars dan echt tijd om aan de eerste wedstrijd te beginnen. En dat is meteen een kraker. Ze nemen het namelijk op tegen het tweede Old Stars team van FC Den Bosch. En ze starten goed, want bij het laatste fluitsignaal staat er een eindstand van 5-1 voor de RKC / W.S.C. Old Stars op het scorebord. Ook de tweede wedstrijd tegen het team van de gedetineerden wordt met winst afgesloten. Dit betekent dat de finale bereikt is. De eerste stap richting het doel van coach Jeroen is daarmee gezet. Na een pauze met Talking Football en een stuk fruit is het moment daar; de finale! Deze wordt gespeeld tegen het personeelsteam van de PI. Voor hun is het speelveld bekend terrein. Dit zie je dan ook terug tijdens de wedstrijd. Helaas wordt er verloren met 3-1. Na een korte periode van teleurstelling is er bezinning. ‘’Het is bijzonder dat we dit hebben mogen mee maken. Het is een gemoedelijk toernooi waar we, als ik ook voor mijn teamgenoten mag spreken, met plezier aan deelgenomen hebben. Als er volgend jaar weer een toernooi georganiseerd wordt zijn we er zeker bij, het was een geslaagde ochtend’’, stelt Wim van der Mark, een van de RKC / W.S.C. Old Stars.

Meer weten over de RKC / W.S.C. Old Stars en Walking Football? Klik hier.