Samen RKC en Bibliotheek Midden-Brabant trappen leesproject Scoor een Boek! 2023 af


1 op de 10 kinderen in Nederland heeft een leesachterstand. Samen RKC besluit om dit probleem samen met De Bibliotheek Midden-Brabant aan te pakken. Met het project Scoor een Boek! gaan kinderen uit groep 5 uit de gemeentes Waalwijk, Heusden en Loon op Zand in 9 weken tijd zoveel mogelijk boeken ‘scoren’.  Verschillende voetballers van RKC Waalwijk moedigen de kinderen gedurende deze periode aan om zoveel mogelijk te lezen. Op 1 februari was het dan zo ver: de aftrap van dit bijzondere leesproject.

Vol verbazing kijken de kinderen van groep 5 van basisschool Teresia in Waalwijk naar RKC-mascotte RiCKy die de klas binnenkomt. “Wat denken jullie dat we gaan doen?” vraagt lees-en mediaconsulent Lieke van de Bibliotheek Midden-Brabant. De vingers schieten de lucht in. “Gaan we soms naar het RKC-stadion?” en “Gaan we zo buiten een potje voetballen?”. Lieke moet lachen en zegt: “Het heeft wel iets met voetbal te maken… Jullie doen namelijk mee aan het leesproject Scoor een Boek!”

Negen weken lang gaan kinderen uit groep 5 uit de regio Waalwijk, Heusden en Loon op Zand de allerleukste boeken lezen. Voor ieder boek mogen ze een sticker plakken op de speciale scoreposter. Tussendoor komt er een speler langs in de klas om te kijken hoe het gaat en het project eindigt met een sportieve afsluiting bij voetbalvereniging WSC. Dan horen we ook hoeveel boeken de kinderen samen hebben gelezen.

Enthousiast over lezen dankzij RKC Waalwijk
Meester Nick van den Meijdenberg van basisschool Teresia is nu al enthousiast over het project. “Leesbevordering is een belangrijk onderwerp hier op school en we zoeken altijd naar nieuwe manieren om kinderen te enthousiasmeren over lezen. Scoor een Boek! is dus de perfecte kans om op een speelse manier met lezen bezig te zijn. Ook heel leuk om de verbinding tussen de school, de Bibliotheek en RKC Waalwijk te zien. Toen de kinderen hoorden dat we een project met RKC Waalwijk gingen doen, veerden ze meteen op. Ik ben benieuwd wat de komende weken gaat brengen.”

Shirley (8) geeft RiKCy nog snel even een high five als hij uit de klas loopt. “Zo leuk om de mascotte van RKC te zien!” verzucht ze. “Dat maak je niet elke dag mee”. Shirley heeft al heel veel in het project. “Ik hou erg van lezen en van voetbal kijken, dus het lijkt me superleuk.” Ze heeft er dan ook alle vertrouwen in dat ze veel stickers op de posters gaat plakken. “Ik zag dat we allemaal nieuwe boeken hebben gekregen, dus ik heb al zin om te gaan lezen!”

Over Scoor een Boek!
Scoor een Boek! startte enkele jaren geleden in Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land. In de regio Waalwijk, Heusden en Loon op Zand hebben Samen RKC en de Bibliotheek Midden-Brabant de handen ineen geslagen om van Scoor een Boek! een succes te maken. Het project wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Q-Promotions.